Konsole

Zapraszamy do rejestracji

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Moda

#1 2011-06-23 17:35:48

Danek

Moderator

Punktów :   

Gry z naszych snów

W tym temacie ka¿dy z nas opisze, jakie powinny byæ gry z naszych marzeñ.
W sumie wiadomo jaka to jest ciê¿ka praca z grami historycznymi, nawet filmów nikomu nie chce siê robiæ, przecie¿ mogli by przedstawiæ tyle s³ynnych i chwalebnych bitew (Bitwa pod maratonem,Ipsos...)

Moim najwiêkszym marzeniem (my¶lê, ¿e przynajmniej za 10 lat siê spe³ni) jest wej¶æ w ¶wiat staro¿ytnych czasów, dok³adnie czasy Republiki Rzymskiej (od powstania do upadku).
Gdybym tylko móg³, stworzy³ bym tak± grê "ala" RPG.

Fabu³a mia³a by siê opieraæ na jednej postaci, czyli :
Zaczynamy jako zwyk³y obywatel rzymski, wiadomo gra zaczyna siê jak to by³o w historii, armia rzymska na pocz±tku republiki rekrutowa³a ludzi z poboru.
Czyli jeste¶my jakim¶ sobie obywatelem z wioski, bior± nas do armii.Walczymy najpierw jako hastati (czyli w 1 lini), pó¼niej principes, triarii itd. po prostu s³u¿ymy w rzymskiej armii.
S³u¿ymy swojemu wodzowi, walczymy tam gdzie komputer zadecyduje (pakujemy w punkty umiejêtno¶ci, zale¿y od nas samych, czym bêdziemy siê wyró¿niaæ w czasie bitwy). Po ilu¶ kampaniach dostajemy odznaczeniach i dostajemy siê do principes, triarii, (weterani) i potem Centurion. Bêd±c centurionami zarz±dzamy ca³ym manipu³em jak i bitw± niekiedy. Widzimy swoj± postaæ tak jak np. w wiedziminie (ale styl gry jest ca³kiem inny) nastawiony na szybk± walkê np. jak w colloseum road to freedom.
losowo oczywi¶cie trafiamy zale¿y na jak± kampaniê, np do iberii, galii, brytanii, tam walczymy przez d³u¿szy czas, jeste¶my przyczynienie do poszerzania granic republiki i walczymy w kluczowych walkach, niekiedy w historycznych bitwach (zale¿y od lokalizacji) bijemy siê w górê, zostajemy kluczow± postaci± w republice (ala Cezar), zarz±dzamy kampaniami...

Napisa³em tak streszczenie, ¿eby¶cie siê nie zanudzili.

Po prostu wyobra¼cie sobie, bitwê w której uczestniczycie, jeste¶cie jedn± postaci± i walczycie z swoimi ¿o³nierzami, ratujecie im ¿ycie, zachêcacie do walki, podwy¿szacie morale, stosujecie kluczowe strategie. Ca³a przestrzeñ ma wp³yw na grê, jak w lasach np. Germanii trzeba stosowaæ inn± taktykê, np. na pustyni Numidii inn±, itp. Walki z Seleucydami i potê¿nymi jednostkami ze s³oniami, strach ¿o³nierzy, i zastosowanie nowej pu³apki itp. Hannibal, falangici (wszystko w jednym). Reformy wojskowe.
Oczywi¶cie nie pogardzi³bym te¿ czasami Aleksandra Macedoñskiego, czy Grecji klasycznej itp. roz³o¿ony obóz, jest np, noc i nagle zostajemy zaatakowani przez barbarzyñców z germanii. Gra dzieje siê ca³y czas tak jak realnie, wêdrujemy zak³adamy obozy i znów siê przenosimy, tam gdzie senat karze, mija noc, dzieñ, jest deszcz, mg³a zima, lato, upa³y, mrozy (wszystko wp³ywa na ¿o³nierzy)...

Taka gra jest prawdopodobnie nie do wykonania, potrzeba by najlepszych historyków od rzymu, militaryzmu itd. Wykonanie zbroi, broni (zgodnych historycznie). Ale ja nie tracê nadziei, mo¿e za 10, 20 lat...

Gdyby kto¶ wystawi³ jak±¶ opiniê, by³bym szczê¶liwy.

Teraz wasza kolej, chêtnie poczytam ;]

Ostatnio edytowany przez Danek (2011-06-23 17:44:11)

#2 2011-06-23 18:07:16

Garsa Come Back

Moderator

Punktów :   

Re: Gry z naszych snów

Danek napisał:

W tym temacie ka¿dy z nas opisze, jakie powinny byæ gry z naszych marzeñ.
W sumie wiadomo jaka to jest ciê¿ka praca z grami historycznymi, nawet filmów nikomu nie chce siê robiæ, przecie¿ mogli by przedstawiæ tyle s³ynnych i chwalebnych bitew (Bitwa pod maratonem,Ipsos...)

Moim najwiêkszym marzeniem (my¶lê, ¿e przynajmniej za 10 lat siê spe³ni) jest wej¶æ w ¶wiat staro¿ytnych czasów, dok³adnie czasy Republiki Rzymskiej (od powstania do upadku).
Gdybym tylko móg³, stworzy³ bym tak± grê "ala" RPG.

Fabu³a mia³a by siê opieraæ na jednej postaci, czyli :
Zaczynamy jako zwyk³y obywatel rzymski, wiadomo gra zaczyna siê jak to by³o w historii, armia rzymska na pocz±tku republiki rekrutowa³a ludzi z poboru.
Czyli jeste¶my jakim¶ sobie obywatelem z wioski, bior± nas do armii.Walczymy najpierw jako hastati (czyli w 1 lini), pó¼niej principes, triarii itd. po prostu s³u¿ymy w rzymskiej armii.
S³u¿ymy swojemu wodzowi, walczymy tam gdzie komputer zadecyduje (pakujemy w punkty umiejêtno¶ci, zale¿y od nas samych, czym bêdziemy siê wyró¿niaæ w czasie bitwy). Po ilu¶ kampaniach dostajemy odznaczeniach i dostajemy siê do principes, triarii, (weterani) i potem Centurion. Bêd±c centurionami zarz±dzamy ca³ym manipu³em jak i bitw± niekiedy. Widzimy swoj± postaæ tak jak np. w wiedziminie (ale styl gry jest ca³kiem inny) nastawiony na szybk± walkê np. jak w colloseum road to freedom.
losowo oczywi¶cie trafiamy zale¿y na jak± kampaniê, np do iberii, galii, brytanii, tam walczymy przez d³u¿szy czas, jeste¶my przyczynienie do poszerzania granic republiki i walczymy w kluczowych walkach, niekiedy w historycznych bitwach (zale¿y od lokalizacji) bijemy siê w górê, zostajemy kluczow± postaci± w republice (ala Cezar), zarz±dzamy kampaniami...

Napisa³em tak streszczenie, ¿eby¶cie siê nie zanudzili.

Po prostu wyobra¼cie sobie, bitwê w której uczestniczycie, jeste¶cie jedn± postaci± i walczycie z swoimi ¿o³nierzami, ratujecie im ¿ycie, zachêcacie do walki, podwy¿szacie morale, stosujecie kluczowe strategie. Ca³a przestrzeñ ma wp³yw na grê, jak w lasach np. Germanii trzeba stosowaæ inn± taktykê, np. na pustyni Numidii inn±, itp. Walki z Seleucydami i potê¿nymi jednostkami ze s³oniami, strach ¿o³nierzy, i zastosowanie nowej pu³apki itp. Hannibal, falangici (wszystko w jednym). Reformy wojskowe.
Oczywi¶cie nie pogardzi³bym te¿ czasami Aleksandra Macedoñskiego, czy Grecji klasycznej itp. roz³o¿ony obóz, jest np, noc i nagle zostajemy zaatakowani przez barbarzyñców z germanii. Gra dzieje siê ca³y czas tak jak realnie, wêdrujemy zak³adamy obozy i znów siê przenosimy, tam gdzie senat karze, mija noc, dzieñ, jest deszcz, mg³a zima, lato, upa³y, mrozy (wszystko wp³ywa na ¿o³nierzy)...

Taka gra jest prawdopodobnie nie do wykonania, potrzeba by najlepszych historyków od rzymu, militaryzmu itd. Wykonanie zbroi, broni (zgodnych historycznie). Ale ja nie tracê nadziei, mo¿e za 10, 20 lat...

Gdyby kto¶ wystawi³ jak±¶ opiniê, by³bym szczê¶liwy.

Teraz wasza kolej, chêtnie poczytam ;]

Oczywi¶cie za d³ugimi tekstami w tym temacie jestem absolutnie za  i nie nale¿ê do tych, którzy siê nudz±... jestem typem, który wnikliwie analizuje...

Danek... opisa³e¶ raczej ogólny system gry... rozgrywki... to nic z³ego, ale spodziewa³em siê czego¶ g³êbszego... czego¶ z serca... nie musisz siê przejmowaæ, ¿e nikomu nie bêdzie siê chcia³o czytaæ twojego tekstu... mi nie zajê³o to nawet 1 minuty Tak ogólnie to ³apiê klimat... jednak my¶la³em, ¿e poruszysz sferê muzyki, oprawy i ogólnie trochê g³êbiej... bo to wci±¿ zarys
Poza tym, to gra jest mo¿liwa do zrealizowania ju¿ teraz i mówiê to z pe³nym przekonaniem. Oczywi¶cie nie od strony bezpo¶redniego uczestnictwa, nas- jako "¿ywych" postaci w owej grze- o czym wspomnia³e¶... jednak od strony wydajno¶ciowej, ogólnego ogromu i uniwersum przedsiêwziêcia jest to wykonalne...   Bardziej martwi mnie komercjalizacja gier, czego nie cierpiê... przeciêtny gracz jest prosty jak cep... gra w gry komercyjne... nie wyci±ga niczego z gier, nie jest zdolny o abstrakcyjne my¶lenie, zag³êbienia siê dalej... po prostu do refleksji ( co czuæ np. od ciebie, dlatego ceniê ciê- (jak raczej zauwa¿y³e¶), nazwijmy to bardziej...
  Jednak  tak, jak wiadomo, totalnie tu abstrahujemy... tak nic tu dodaæ nic uj±æ... takie jest twoje marzenie...
co do mojej " Gry marzeñ" to temat d³ugi i nie na dzi¶- mo¿e jutro... wkrótce na pewno... jestem humanist± i to widaæ wszêdzie... w grach te¿... przekonacie siê...

EDIT: Jestem typem romantyka... (ale to brzmi LOL), ale tak w³a¶nie jest, bardzo wczuwam siê i angarzujê... w to co robiê... chcê zrobiæ to jak najlepiej... je¶li na co¶ nie mam czasu/ ochoty lub wiem, ¿e tego nie skoñczê, nie biorê siê za to wcale...

pozdro.. masz potencja³ wybiæ siê z mot³ochu...

Ostatnio edytowany przez Garsa Come Back (2011-06-23 18:10:33)

Pomó¿ mi zarobic kasê na now± konsolê_____SKOPIuj LINK I WKLEJ DO PRZEGL¡DARKI____: LINK: http://543b5c1b.linkbucks.com

#3 2011-06-23 18:17:27

Danek

Moderator

Punktów :   

nas- jako "¿ywych" postaci w owej grze

Znaczy siê ¼le, to chyba napisa³em, chodzi mi ogólnie gramy normalnie postaci±, choæby na padzie, albo na kamerce rejestruj±cej ruch to ju¿ by by³o super. A o takiej wirtualnej my¶li (czyli nami, nie wiem jak to napisaæ) to ju¿ w ogóle, by³bym chyba najszczê¶liwszym graczem ¶wiata ;D (teoretycznie, to tak jakby siê przenie¶æ w czasie).

Pó¼niej, poruszê g³êbiej ten temat - wypiszê jako¶ w punktach, ¿eby siê ³atwo czyta³o.

PS: "wybiæ siê z mot³ochu" - o co chodzi ? bo, nie znam jeszcze takich powiedzeñ ? :}

Oczywi¶cie czekam na twoj± wizjê (pewnie bêdzie ciekawie ;]).

Ostatnio edytowany przez Danek (2011-06-23 18:18:10)

#4 2011-06-23 18:33:21

Garsa Come Back

Moderator

Punktów :   

Danek napisał:

nas- jako "¿ywych" postaci w owej grze

Znaczy siê ¼le, to chyba napisa³em, chodzi mi ogólnie gramy normalnie postaci±, choæby na padzie, albo na kamerce rejestruj±cej ruch to ju¿ by by³o super. A o takiej wirtualnej my¶li (czyli nami, nie wiem jak to napisaæ) to ju¿ w ogóle, by³bym chyba najszczê¶liwszym graczem ¶wiata ;D (teoretycznie, to tak jakby siê przenie¶æ w czasie).

Pó¼niej, poruszê g³êbiej ten temat - wypiszê jako¶ w punktach, ¿eby siê ³atwo czyta³o.

PS: "wybiæ siê z mot³ochu" - o co chodzi ? bo, nie znam jeszcze takich powiedzeñ ? :}

Oczywi¶cie czekam na twoj± wizjê (pewnie bêdzie ciekawie ;]).

Co do gameplayu- to zrozumia³em to bardziej tak:

"wybiæ siê z mot³ochu"- wyj¶æ dalej, poza schematy... nie traktowaæ gier, takie, jakie s± z wierzchu... poczuæ przygodê, ca³ym sob±... nie siedzieæ gapi±c siê w telewizor... nie da siê tego dok³adnie opisaæ s³owami... to jak ze sztuk±... to trzeba czuæ... czy nigdy np. nie p³aka³e¶ lub czy nie wzrusza³ ciê widok, umieraj±cej osoby w utworze literackim/grze, oczywi¶cie bior±c pod uwagê ogólny klimat towarzysz±cy tej scenie, muzyka, ujêcia ( i w ksi±¿ce, grze, filmie)?? To znaczy tylko tyle, ¿e albo nie potrafisz graæ w gry ( bez urazy- nie bierz tego do siebie), albo po prostu nadal siedzisz w mot³ochu i karmisz siê komerch±... która odmó¿d¿a gracza( graj±c w Need For Speedy i inny "ch³am"- od czasu do czasu nawet trzeba). Wiêkszo¶æ ludzi nie postrzega gier w taki sposób... gdy ja t³umaczy³em kwestie z Shadow of the Colossus ( gdzie jest poetycki staro angielski- od razu przy rozgrywce), nawet moja 30- sto paro letnia mama siada³a przy mnie i ws³uchiwa³a siê w muzykê, atmosferê i przes³ania z gry p³yn±ce ja w niektóre tytu³y gra³em po 15-18 godzin... i uzale¿niony nie jestem...
  Ok, bo widzê, ¿e zaczynam schodziæ na temat "Mojej gry ze snów"... a nie chcê ujawniac wszystkiego akurat teraz... S± dwa ¶wiaty graczy... Pierwszy, pe³ny schematów, byle jako¶ci, komercji, odmó¿d¿ania i papki... oraz drugi... który poznaje niewielu... S± w nim japoñczycy, ja i jeszcze kilku innych kolesi... ty, Danek masz szansê poznaæ ten drugi ¶wiat... Tak samo wkurw*** mnie ludzie, którzy przychodz± na nasze, Polskie PGA lub E3, tylko po to z rodzink±, aby zje¶æ lody i napiæ siê pepsi... ( daj kamienia...)

Qurcze... to mia³o byæ w mojej gry best ever.. . dobra koñczê... reszta w krótce...

Ostatnio edytowany przez Garsa Come Back (2011-06-23 18:35:01)

Pomó¿ mi zarobic kasê na now± konsolê_____SKOPIuj LINK I WKLEJ DO PRZEGL¡DARKI____: LINK: http://543b5c1b.linkbucks.com

#5 2011-06-23 18:42:17

Danek

Moderator

Punktów :   

Ten filmik co poda³e¶, to w³a¶nie o taki mi w opisie nie chodzi³o. Ale to jest jeszcze bardziej po¿±dane przedstawienie gry, czyli tak jakby przenosz±c siê w realny ¶wiat. O takim czym¶ marzê, ale jak na razie wystarczy³ bi mi ten pad lub jaka¶ kamerka, by poczuæ ten power. Bo na razie nie ma czego¶ takiego jak przenoszenie siê w taki jakby wirtualny czas (mo¿e jaki¶ prototyp NASA ukrywa ;D).

No gry niekiedy (lepsze tytu³y wywo³uj± we mnie jakie¶ uczucia) zdziwienie (np. nie spodziewa³em siê, ¿e Kratos zabije Atenê), jak na razie nie spotka³em siê chyba  z takim, tytu³em, który wywo³a³ by ³zy. (chocia¿, by³em strasznie za³amany jak gra³em w Ace combat belkan war, jak PIXY zdradzi³ mnie i chcia³ zestrzeliæ a PJ siê po¶wiêci³ ;[). Nie pamiêtam, mo¿e jakie¶ gierki z dzieciñstwa, Spyro czy co¶ takiego, by³y tam jakie¶ scenki wzbudzaj±ce we mnie jakie¶ wa¿niejsze uczucia.
Ogólnie, t³umaczê sobie, ¿e to tylko gra, ale we mnie tak na serio, wzbudzaj± uczucia niektóre gry :] ogólnie, niekiedy we grach mo¿na znale¼æ jaki¶ wzór w bohaterze wed³ug mnie, niekiedy za bardzo wczuwam siê w granie i mam ca³y czas w my¶lach np. postaæ bezlitosnego Kratosa xD w ogóle takie co¶ to pomaga, bo np. jak jestem nie pewny itp. to przypominam sobie takiego Kratosa, lub innego ciekawego bohatera i staram siê np. nie zwracaæ uwagi na innych t³umacz±c to sobie czynami niektórych wzbudzaj±cych respekt bohaterów gry. ;]

Ostatnio edytowany przez Danek (2011-06-23 18:48:22)

#6 2011-06-23 18:47:23

Garsa Come Back

Moderator

Punktów :   

Danek napisał:

Ten filmik co poda³e¶, to w³a¶nie o taki mi w opisie nie chodzi³o. Ale to jest jeszcze bardziej po¿±dane przedstawienie gry, czyli tak jakby przenosz±c siê w realny ¶wiat. O takim czym¶ marzê, ale jak na razie wystarczy³ bi mi ten pad lub jaka¶ kamerka, by poczuæ ten power. Bo na razie nie ma czego¶ takiego jak przenoszenie siê w taki jakby wirtualny czas (mo¿e jaki¶ prototyp NASA ukrywa ;D).

No gry niekiedy (lepsze tytu³y wywo³uj± we mnie jakie¶ uczucia) zdziwienie (np. nie spodziewa³em siê, ¿e Kratos zabije Atenê), jak na razie nie spotka³em siê chyba  z takim, tytu³em, który wywo³a³ by ³zy. (chocia¿, by³em strasznie za³amany jak gra³em w Ace combat belkan war, jak PIXY zdradzi³ mnie i chcia³ zestrzeliæ a PJ siê po¶wiêci³ ;[). Nie pamiêtam, mo¿e jakie¶ gierki z dzieciñstwa, Spyro czy co¶ takiego, by³y tam jakie¶ scenki wzbudzaj±ce we mnie jakie¶ wa¿niejsze uczucia.

PS9- jest mo¿liwe- LSD... s³ysza³e¶ ??

Ojjj... nie skomentujê tego... Bo nie ³apiesz jeszcze klimatu... Czyta³e¶ mo¿e "Cierpienia m³odego wertera" ?? Wszystko w swoim czasie Danek... God  OF War, owszem... ale chodzi mi o gry takie, jak Final Fantasy XIII, Devil May Cry 4, Resonance Of Fate, Ico, Shadow Of The Colossus.... Trzeba znaæ po prostu dobrze angielski... ja przy grach czêsto siedzê z s³ownikiem... nie lubiê spolszczeñ, bo przet³umaczy³ je kto¶ inny... w s³owniku s± alternatywy... dok³adnie wiemy co chciano nam przekazaæ...

Np. kiedy zapyta³em starszego brata, dlaczego lubi FPS-y, odpowiedzia³, bo lubiê strzelaæ do ludzi...okeej... wymieni³ te¿ dobr± grafikê...okej. Ale gdybym ja musia³ odpowiedzieæ dlaczego lubiê gry od japoñczyków... nie potrafi³ bym tego uj±æ w s³owach... lub przynajmniej ciê¿ko mi by by³o...

Twój edit ( Kratos) : Jest w tym po czê¶ci racji

Ostatnio edytowany przez Garsa Come Back (2011-06-23 19:45:56)

#7 2011-06-23 18:51:50

Danek

Moderator

Punktów :   

Nie s³ysza³em, podobno PS4 ma byæ ostatnie ;] a co to te SLD ?

No nie jestem jeszcze jakim¶ specjalnie super graczem, ale staram siê byæ inny od typowych "dzieci coda, czy innych szybkich tytu³ów". W du¿o tytu³ów jeszcze nie gra³em, np. final fantasy itp. Ale na wszystko przyjdzie czas ;]
Tak do koñca jeszcze, nie rozszyfrowa³em twojego zami³owania do japoñskich gier ;]

Ostatnio edytowany przez Danek (2011-06-23 18:53:46)

#8 2011-06-23 18:54:09

Garsa Come Back

Moderator

Punktów :   

Danek napisał:

Nie s³ysza³em, podobno PS4 ma byæ ostatnie ;] a co to te SLD ?

No nie jestem jeszcze jakim¶ specjalnie super graczem, ale staram siê byæ inny od typowych "dzieci coda, czy innych szybkich tytu³ów". W du¿o tytu³ów jeszcze nie gra³em, np. final fantasy itp. Ale na wszystko przyjdzie czas ;]

Edytowa³em wcze¶niejszy tekst- pod koniec- looknij

Je¶li to ciê kompletnie, w ¿aden sposób nie rusza, to... :

SLD XD

LSD :
LSD to ¶rodek z grupy halucynogenów, zwi±zek kwasu lizergowego, powszechnie znany jako "kwas", powoduj±cy omamy wzrokowe, s³uchowe i dotykowe.
LSD jest jednym z najtañszych i najszerzej dostêpnych narkotyków. Praktycznie ca³kowicie wypar³o ono inne psychodeliki. Od ponad dwudziestu lat jest to najpopularniejszy ¶rodek halucynogenny.
Substancj± aktywn± w LSD jest dietyloamid kwasu lizergowego (LSD-25).   Efekt PS9 gwarantowany!!!

Jak napisa³em... masz ku temu predyspozycje...

Ostatnio edytowany przez Garsa Come Back (2011-06-23 18:55:59)

#9 2011-06-23 18:57:07

Danek

Moderator

Punktów :   

Napisa³em SLD xD sory ;D

Czyli PS9 bêdzie dzia³aæ na zasadzie narkotyku ;D

PS: Potem oblookam filmik, muszê siê skupiæ.

Trochê odchodzimy od tematu, ale dyskusja musi byæ ;]

Edit : "Jak napisa³em... masz ku temu predyspozycje..." chodzi o te inne wyró¿nianie siê w¶ród typowych graczy "botów" ? którzy graj±, bo po to jest gra.

Ostatnio edytowany przez Danek (2011-06-23 19:00:07)

#10 2011-06-23 19:00:05

Garsa Come Back

Moderator

Punktów :   

Danek napisał:

Napisa³em SLD xD sory ;D

Czyli PS9 bêdzie dzia³aæ na zasadzie narkotyku ;D

PS: Potem oblookam filmik, muszê siê skupiæ.

Trochê odchodzimy od tematu, ale dyskusja musi byæ ;]

Jak dla mnie nie odchodzimy ... Bo tak to widzê

PS9- tak, s±dz±c po filmie, który zamie¶ci³em jako pierwszy ( tytu³... )

PS: A na czym siê skupiasz ??

Ostatnio edytowany przez Garsa Come Back (2011-06-23 19:02:24)

#11 2011-06-23 19:02:36

Danek

Moderator

Punktów :   

Na tej muzyce, bo jak na razie we pokoju jest brat i nie lubiê jak kto¶ za mn± przebywa, muszê siê dobrze ws³uchaæ ;] Ale tak na szybko przegl±daj±c ten filmik z Shadow... to chodzi o ten nastrój muzyczny zwi±zany z walk± z kolosem ? z tego ekraniku tak widaæ, trochê nie wyra¼ne, ale potem siê wpatrzê dok³adnie.

#12 2011-06-23 19:06:40

Garsa Come Back

Moderator

Punktów :   

Danek napisał:

Na tej muzyce, bo jak na razie we pokoju jest brat i nie lubiê jak kto¶ za mn± przebywa, muszê siê dobrze ws³uchaæ ;] Ale tak na szybko przegl±daj±c ten filmik z Shadow... to chodzi o ten nastrój muzyczny zwi±zany z walk± z kolosem ? z tego ekraniku tak widaæ, trochê nie wyra¼ne, ale potem siê wpatrzê dok³adnie.

Jak napisa³em... sztukê trzeba czuæ .... Je¶li chodzi o japoñskie gry, takie jak Resonance Of Fate, to maj± one po prostu tak, jak napisa³e¶ nastrój i wszechobecn± ekspresjê... nie sa byle jakie... ¿adne ujêcie w tych grach nie jest przypadkowe... wszystko ma swój konkretny cel i uczucia... tak najpro¶ciej mogê to wyt³umaczyæ...

EDIT: Niewielu ludzi potrafi to w tych grachdostrzec, dlatego niewielu w ogóle w nie gra i wspomina o nich...szkoda mi ich

RE: "Masz ku temu predyspozycje"

- tak, miêdzy innymi tak... wyró¿niasz siê w¶ród botów i mo¿esz zacz±æ graæ, tak, jak pisa³em wcze¶niej... ( na pocz±tku)... ogólnie nie ma za wiele takich graczy.. tych, których mia³em okazjê poznaæ ( w necie) to: Keith Apricary i 2BitGamer, znany jako Kein 2 Bits...   Acha Danek, jest jeszcze AngryVideoGameNerd- nie znam jego imienia

Ostatnio edytowany przez Garsa Come Back (2011-06-23 19:20:06)

#13 2011-06-23 19:11:37

Danek

Moderator

Punktów :   

W ka¿dej grze powinno o to chodziæ, ale cwaniaki wiedz± jak wci±gn±æ gracza w ³atwo skonstruowan± grê (która robi chwilowe zaæmienie tym tytu³em) no i niez³a kasa za to jest. Dzisiaj omówili¶my ju¿ parê tematów w jednym, jutro ci±g dalszy (jak napiszesz swoj± wizjê, to bêdzie du¿o komentowania ;])
Dziêx za opiniê ;]
Nie s³ysza³em o tych graczach, jeszcze :]

PS : "Nie" xD ?
Lookne na yt

Ostatnio edytowany przez Danek (2011-06-23 19:15:06)

#14 2011-06-23 19:13:23

Garsa Come Back

Moderator

Punktów :   

Danek napisał:

W ka¿dej grze powinno o to chodziæ, ale cwaniaki wiedz± jak wci±gn±æ gracza w ³atwo skonstruowan± grê (która robi chwilowe zaæmienie tym tytu³em) no i niez³a kasa za to jest. Dzisiaj omówili¶my ju¿ parê tematów w jednym, jutro ci±g dalszy (jak napiszesz swoj± wizjê, to bêdzie du¿o komentowania ;])
Dziêx za opiniê ;]
Nie s³ysza³em o tych graczach, jeszcze :]

Racja...
Co do mojej gry:
Na to liczê Pozdro i dozobaczenia

looknij na YT- Keith jest nawet dla mnie dziwny(lol, jak to brzmi ), ale czêsto z nim piszê

PS: EDIT we wcze¶niejszym po¶cie.. LOL znów

Edit: Gra ze snów/gra marzeñ ( nazwijcie to jak chcecie)...
    No dobra... Jest dzi¶ niedziela... wci±¿ nie wiem, czy to dobry czas, aby opisaæ lub okre¶liæ swoj± grê marzeñ. Nie chcê pomin±æ niczego i oddaæ to w jak najbardziej wiernym, przekazie aby¶cie pojêli (co niektórzy) ogóln±, moj± definicjê gry.
    Jednak skoro ju¿ zacz±³em pisaæ, pozostaje tylko posk³adaæ wszstko do kupy i przelaæ w ten post
Z pewno¶ci± dla wiêkszo¶ci osób to co napiszê bêdzie w pewien sposób obce lub niezrozumia³e, bo tak, jak pisa³em wcze¶niej "s± dwa ¶wiaty graczy"- i t± czê¶æ odwo³ujê do wcze¶niejszych postów w tym w±tku.
   Na pocz±tku nale¿a³o by zadaæ sobie pytanie, czym tak naprawdê jest dla nas GRA KOMPUTEROWA/Video... Podkre¶lam akcent na gra video,komputerowa....( mo¿e od razu zacznê od s³owa "dla mnie"- bêdzie pro¶ciej).
  Dla mnie gra video by³a czym¶ innym.... innym ni¿ ogólne, wcze¶niejsze pojêcie gry np. gra w karty, pi³kê lub jakiekolwiek inne, wcze¶niejsze...W gry tego typu, gra³o siê dla zabicia czasu, dla zabawy, ale bez niczego g³êbszego... niczego wiêcej. Jako ok. 7-8 letni dzieciak zawsze doszukiwa³em siê czego¶ wiêcej w grachvideo... traktowa³em je jak ( chyba filmy, by³y by dobrym porównaniem). Od zawsze interesowa³a mnie historia, jaka znajdowa³a siê w danej produkcji... grafika zawsze odchodzi³a na ostatni plan... Nie wiem, jak wy, ale ja niemal zawsze ogl±dam ca³y opening gry, ka¿da cut- scenkê, ka¿dy utwór, czytam ka¿de wypowiedziane ( w grze zdanie) Nienawidzê, gdy np. mój m³odszy brat pomija mi filmiki, opening itp... Nie nawidze tego! Oczywi¶cie mówi±c o grach z mojego dzieciñstwa, mam na my¶li produkcje na NES-a lub Atari 2600... Uwierzcie mi one te¿ maj± duszê...
  Jak by nie patrzeæ na to, co powiedzia³em i wracaj±c do tematu, to uwa¿am, ¿e gry ( jak to Danek napisa³) z moich marzeñ ju¿ istniej±- przynajmniej dla mnie...
  Sporo napisalem we wcze¶niejszych postach i teraz czê¶ciowo to powtórzê... ¶wiat graczy dzieli siê na dwie czê¶ci... pierwsza jest banalna... "gracze" z tej czê¶ci nie wyci±gaj± niczego z gier, graj±, bo po to jest gra.... w tytu³y komercyjne, robione dla kasy, pe³ne liniowo¶ci i bana³ów... Mnie osobi¶cie takie gry po prostu odmó¿d¿aj±... nie ma w niczego ukrytego, wszystko jest tam wyra¼ne, proste/ zrozumia³e nawet dla naszych MAM :d , gracze z tamtej czê¶ci o ogólnym funkcjonowaniu gry nie wiedz± absolutnie nic, s± ¶lepo wpatrzeni w monitor/ telewizor... s± g³upi .... Jest równie¿ drugi ¶wiat.... ¶wiat prawdziwych graczy, którzy graj± nie po to by graæ, ale po to by siê rozwijaæ, po to aby czuæ, aby ¿yæ gr±... graj± nawet po (czasami) 24h dziennie i uzale¿nieni nie s±... wci±ga ich przekaz, historia, przes³ania p³yn±ce z gry, uczucia i niepowtarzalny klimat... Tylko gracze z pierwszego "¶wiata' s± uzale¿nieni.... to oni nie potrafi± odej¶æ od papki dla mózgu, któr± serwuj± jej tytu³y typu: Counter Strike, kolejne, wydawane co pó³ roku NFS-y i inne komerchy, g³ównie z ameryki, nie daj±ce absolutnie nic do refleksji... Oczywi¶cie nie twierdzê, ¿e w te gry nie wypada graæ... czasami nawet trzeba... chcê pokazaæ tylko, ¿e PRAWDZIWY GRACZ zagra w grê typu Counter Strike ( sam gra³em) lub przejdzie kilka tytu³ów z serii NFS. Ale gracz z pierwszej czê¶ci nigdy nie zagra w ICO, Shadow Of The Colosus, Final Fantasy... ma³o tego, wyrzuci j± do kosza! Zapytacie dlaczego tak jest ?? Odpowiem: Bo s± konsumentami... nie chc± od gry niczego wiêcej... po prostu ma byæ i tyle... To drugi ¶wiat rozwija w ogóle rynek gier, szukaj± w grach czego¶ wiêcej, sztuki, uciekaj± od byle jako¶ci- gdyby nie oni ¶wiat gier sta³ by w miejscu...
   Tak wiêc jakie powinny byæ gry wg. gracza z drugiej czê¶ci ¶wiata gier??
Ju¿ mówiê:
- gra musi wyra¿aæ ekspresjê, emocje ( nie proste wybuchy, hollywoodzkie pokazy kaskaderskie, kraksy samochodowe i inne tego typu badziewia)... ma chwytaæ za serce, ma poch³aniaæ gracza, ale gracza, który potrafi my¶leæ, nie w³±cza siê, gdy uruchamia konsolê, gra w grê ca³ym sob±. Musi dawaæ przekaz nie same bana³y, musi wyzwalaæ w graczu ( prawdziwym), chêæ a nawet konieczno¶æ poznania dalszej czê¶ci... Po prostu gra nie mo¿e byæ pusta  i powielana schematami... gry tego typu przechodzê bez u¿ywania mózgu, na haju, z palcem w d*****....
- nie powinna byæ krotka... w koñcu im d³u¿sza rozgrywka tym lepszy klimat...
- d¼wiêk... od zawsze powtarza³em kolegom z którymi skleja³em w³asne gry, ¿e muzykê dobiorê sam Bo to w³a¶nie ona nadaje charakter ca³em produkcji.... wyobra¼cie sobie NFS-a z muzyk± Disco_polo lub Shadow Of  The colossus bez tego: http://www.youtube.com/watch?v=x-g1ncoKihw  ...
Tak wiêc muzyka stanowi zupe³nie odrêbn± czê¶æ gry...

Grafika?? jest na prawde wzglêdna... Grze z walorami, które nale¿y wysnuæ z ca³ego artyku³u nie brakuje nic! Tylko takie gry zdobywaj± uznanie na serwisach typu gamespot.com G4 lub innych, po¶wiêconych prawdziwym graczom serwisach...

Typ gry: Jest tak samo wzglêdny, jak grafika, odpowiedni przekaz jest dobry w ka¿dej formie, od shoot-em upów po RPG i ¶ciga³ki..

Gry, które uwa¿am wg. mnie za moje idea³y, którym nic nie brakuje to:
- Mana Khemia ( ca³a seria)- Gust.... co tu du¿o mówiæ, trzeba zagraæ
- Final Fantasy ( mo¿e bez 1 i 2)- gra legenda, najd³u¿sze i najlepsze jRPG na tej planecie!!!
- Hyper Dimension Neptune- ¶wietna historia i dowód na to, ¿e Sega stoj±ca od zawsze po stronie prawdziwych graczy, nadal o nich pamiêta
- Ico- pierwsza gra, od bardzo dawna, która przypomnia³a czym tak naprawde s± gry... na pewno nie kawa³kiem plastiku... Studia komercyjne typu Ubisoft lub EA Games nigdy nie wydadz± takich gier...
- Shadow Of The Colossus- godny nastêpca ICO- niepowtarzalna historia i uczucia podczas rozgrywki...
-Resonance Of Fate - unikalny sstem walki, bardzo wymagaj±ca i trudna
- Broken Sword- klasyka przygodówek...
- Trigger Heart Exelica
- Shikigami No Sihiro 2
- Shenmue 1 i 2 - nigdy nie dokoñczona trylogia
By³a jeszcze jedna... oczywi¶cie Japoñska... niestety nie pamiêtam tytu³u ( wstyd mi) Nie ma jej w
europie...

Tak wiêc, podsumowuj±c, je¿eli nigdy podczas grania nie mia³e¶ nawet przeb³ysków wg³êbnego my¶lenia lub je¿eli nigdy ¿adna z gier dog³êbnie ciê nie poruszy³a, to po prostu nie potrafisz graæ.... lub nale¿ysz do pierwszego  "swiata' graczy i prawdopodobnie ju¿ nigdy siê z niego nie wydostaniesz... szkoda mi ciê, ale tak to po prostu jest... te obydwa ¶wiaty nadaj± na innych falach, ludzie my¶l± tam inaczej... nie s± pu¶ci w ¶rodku... to na tyle, prawdziw± sztukê trzeba czuæ, nie mo¿na jej t³umaczyæ...

To na tyle, odwo³ujê siê rónie¿ do moich wcze¶niejszych postów z tego tematu...

POZDRO, JE¦LI NIE PRZECZYTA£E¦ CA£EGO POSTU- nie odpisuj....

Ostatnio edytowany przez Garsa Come Back (2011-06-26 11:05:15)

#15 2013-12-12 13:17:33

fighterofthewind

U¿ytkownik

Punktów :   

Moja senna gra to gra w której dziêki odpowiedniej technice bedzie zapewniony realny ¶wiat. Nie bêdzie komputerów tylko sterownik w g³owie który po³±czy i przeniesie nas w inny ¶wiat

Gra która bêdzie mog³a zostaæ substytutem zycia np. proste zamówienie dekoracji wnetrz do pokoju czy te¿ jego wystrój np. obrazy ledowe. Czyli ogólnie nie bêdzie jakichkolwiek limitów ka¿dy bêdzie móg³ robiæ to co bêdzie chcia³ i jak

Ostatnio edytowany przez fighterofthewind (2013-12-12 13:19:09)

Stopka forum

RSS